17. Nog hoofdverzorging

Lap, het is gebeurd! Als deze blogs ooit in boekvorm zouden gegoten worden, dan moet die van gisteren misschien zo vriendelijk zijn om met die van vandaag van plaats te verwisselen, met foto en al. Voor de Katholieken was het op 17 november St.-Elisabeth maar om de Orthodoxen een pleziertje te doen hadden we gisteren over haar kunnen praten. De Orthodoxen vieren namelijk St.-Elisabeth op 6 november, wat volgens onze kalender overeenkomt met 19 november, gisteren dus.

Of misschien mag het toch nog vandaag. Bij nader inzien vieren de Nederlanders St.-Elisabeth op 17 of op 19 november of op de naderende zondag, vandaag dus.

Bovendien was er deze morgen iets op de radio over Koningin Elisabeth te horen, je weet wel, die van Albert. Het was ons niet duidelijk wat er werd gezegd (help), wel hebben we gevonden dat zij overleed op 23 november, exact 40 jaar geleden. Hiernaast poseert Koningin Elisabeth, die van Albert dus, terwijl zij het hoofd verzorgt van een soldaat uit WO1. Enige gelijkenis met de foto van gisteren is louter toeval!

Achter de koningin staat de H.-Elisabeth met rozen in de schoot (sorry, er is een stukje van haar hoofd gevallen). Morgen gaat hier het gecondenseerd verhaal van de Heilige Elisabeth ter perse.

 

Voor de liefhebbers reeds een voorsmaakje: in onze Kathedraal vinden we haar o.a. terug op het Engelse glasraam van 1503; in dezelfde St.-Anthonius kapel op het St.-Vincentiusretabel met de werken van barmhartigheid en in de Kapel van de Vrede (foto).

Zij was ook de patrones van de oude kleerkopers, daarom kreeg zij ook een standbeeld op de Vrijdagmarkt.


Advertenties