28. Sinterklaas: levensverhaal 2: Goud voor drie meisjes

Naast onze Sint woont een weduwnaar met drie dochters. De man behoort tot de verarmde adel en kan de bruidschat voor zijn oudste dochter niet ophoesten. Die dekselse buur vindt er niets beters op dan zijn dochter te laten prostitueren. Sinterklaas verneemt de plannen van zijn buurman en denkt: beter een goede buur dan een verre vriend en hij werpt een klomp goud, gewikkeld in een doek, door het venstergat. Zodoende kan er toch nog een deftig bruiloftsfeest gegeven worden.

Als nu dochter nummer twee zegt: “Papa, ik wil gaan trouwen”, reageert de buurman identiek als de eerste keer. Sinterklaas komt dit weer ter ore en de tweede goudklomp wordt door het venstergat van de buur gekieperd. U heeft het al geraden, bij de derde dochter herhaalt de geschiedenis zich en niemand die de geheimzinnige schenker heeft gezien.

In de kunst zien we Sinterklaas dikwijls afgebeeld met drie klompen goud. Er is een periode geweest dat de bakkers hierin drie heerlijke pistoletjes in zagen en prompt werd Sinterklaas hun patroonheilige.

Achter de preekstoel in de kathedraal vinden we met veel moeite een sluitsteen met de Sint en drie afgebroken bollen. Juist boven de plaats waar vroeger het altaar van de bakkers was.