47. Sinterklaas: levensverhaal 17: Het concilie van Nicea

Alexandrië A.D.325: De bisschop van Alexandrië heeft hoogoplopende trammelant met zijn presbyter Arius (presbyter is de oude benaming voor een priester). Het is keizer Constantijn de Grote zelf die de zowat 250 bisschoppen bijeenroept om deel te nemen aan het concilie dat zal plaats vinden van 19 juni tot 25 augustus 325.

Zoals eerder gemeld verkoopt Sinterklaas de opstandige Arius een ‘patat’ op zijn kop en dat in het bijzijn van de keizer en al die bisschoppen. Naar het schijnt mag dat niet in de vierde eeuw en de straf voor zulk een vergrijp is het afhakken van de hand. Er wordt genegotieerd en er komt zowaar een minnelijke schikking. Sinterklaas moet staf, mijter en bisschopskledij voorlopig afgeven, hij vliegt enkele dagen in het gevang. Bovendien scheert men zijn baard af, wat een verschrikkelijke belediging is in die tijd.

Sommige bevriende bisschoppen gaan de opgesloten sint bezoeken en deze zit rustig het evangelie te lezen dat hem door Christus zelf was gebracht. Zeer opvallend was ook de bisschopskledij die hij droeg, hem gebracht door Onze-Lieve-Vrouw. De keizer en de bisschoppen begrijpen het wonder, bevrijden Sinterklaas en excuseren zich zelfs. Onze heilige man zal dan de eredienst leiden en tijdens de mis groeit zijn baard er direct terug aan.

Naar verluid zou de mis maar een kwartiertje geduurd hebben!