57. Ode aan de warme bakkers

In het noorden van Frankrijk, aan de bovenloop van de Schelde, vinden we (het ooit Vlaamse stadje) Kamerijk, of Cambrai. Dat was het centrum van het gelijknamige bisdom dat in de vierde eeuw al bestond. De Heilige Autbertus, een familielid van de Frankenkoning Dagobert I, werd daar in 633 bisschop.

Wat we hier in Antwerpen totaal vergeten zijn, is dat deze Autbertus een goede vriend was van onze eerste missionaris, namelijk St.-Elooi, die in 641 bisschop van Doornik werd.

Autbertus, eerst monnik in Luxeuil (een Frans klooster met Ierse wortels), bevordert vanuit Cambrai de missiearbeid in Vlaanderen.

Van Autbertus weten we nog dat hij de translaties van relikwieën uitvoerde en talrijke kloosters stichtte.

Er wordt zelfs verteld dat hij eigenhandig voor de hongerende bevolking brood gebakken heeft. In de stad werd dat brood dan door een onbestuurde ezel verdeeld. En dat zonder afstandsbediening! Op die manier werd hij de patroonheilige van de bakkers en de (handige) handelaars. Hij sterft op 13 december 669. Vandaag is het dan ook zijn feestdag behalve in Arras (Atrecht) en Cambrai, daar vieren ze hem op 13 februari.

Eerlijk gezegd, wat dat brood bakken betreft, onze bakkers doen dat hele nachten door, jaar in – jaar uit.

Daarom voor al onze warme bakkers, een warmhartige gelukkige feestdag en een oorverdovend hip, hip, hip, hoera.

 

 

P.S.: Het is pas in 1559, bij de herverdeling van de bisdommen, dat Antwerpen niet meer bij het bisdom Cambrai behoort!


Advertenties