110. Louvain Flambé

“Met lichtmis kwam de dooi, Sint Jozef nam de kooi, Maria sloeg haar halsdoek om, Ze gingen naar de Dom… Dat zongen wij in onze kindertijd en wij hadden in Leuven altijd verlof die dag”.

‘Onze redactie’ heeft dat liedje nog nooit gehoord maar beseft dat zijn halve trouwboek daar iets heel interessants staat te zingen. Sinds de stichting van de Katholieke Universiteit Leuven in 1834* hebben ze daar hun patroonsfeest op 2 februari, met Onze-Lieve-Vrouwlichtmis. Dat is exact veertig dagen na Kerstmis en naar Joods gebruik ook het feest van Maria zuivering of purificatie. Traditioneel gaat dan in Leuven de professorenstoet uit met het beeld van de ‘Sedes sapientiae’, als beschermheilige en embleem van de universiteit. Vanaf de jaren vijftig werden ook op die dag de eredoctoraten uitgereikt (Sedes sapientiae= zetel der wijsheid). In onze korte broekperiode gingen we die dag naar de mis, kregen een gewijde kaars in onze pollen en mochten meelopen in de processie. Eens thuis kregen we lekkere pannenkoeken en voor een keer mochten we er eentje flamberen met Grand Marnier. Het was ten slotte Lichtmis.

Spreuk: Al is het vrouwtje nog zo arm, bij lichtmis zet zij haar pannetje warm.

 * De oude universiteit bestaat al sinds 1425. Men koos toen O.L.V. als patrones. Het embleem van de universiteit beeldt O.L.V. uit in de Romaanse stijl: de Sedes Sapientiae. 

Foto: Een zijpaneel van de kruisafname toont hoe Jozef en Maria het kind Jezus naar de tempel brengen om toe te wijden aan God. Simeon, die niet zou sterven voor hij de Messias heeft aanschouwd, noemt het kind ‘een licht dat voor de volkeren straalt’ en voorziet wat er met de kleine later zal gebeuren, tot groot verdriet van Maria.

060203-JGL-DSC_0099

Advertenties