225. Geestige Heiligen: Minne moat Georgius -3

Schud vijftig woorden uit je mouw die beginnen met ‘geo’. Het is best mogelijk. Zelfs als ‘geo’ de betekenis van aarde moet hebben lukt het nog best, zeker met de dikke Van Dale bij de hand. ‘Geouwehoer’ telt dus niet mee.

Als we een verklaring zoeken voor de naam Georgius denken we ook aan bvb. orgaan of levend mechanisme. Organon staat voor instrument, een organel is een cellichaampje. Het Griekse Orgos betekent man. Het Griekse woord gè staat dus voor aarde en geoorgos voor landman. Het is dus enkel op de naamsverklaring (onomastiek) dat de boeren St.-Joris als patroonheilige kozen.

Of we met St.-Joris een vegetariër rijker zijn weten we niet. Dat hij een draak doodt om een mooie prinses te redden wil nog niet zeggen dat hij niet van dieren houdt. St.-Joris is ook maar een mens met gevoelens en dus niet van beton.

Van de koning mocht hij de helft van zijn rijk hebben en met de prinses trouwen. Dat zag onze moedige ridder echter niet zo direct zitten. Misschien was die prinses toch zo geen knappe …

 

 

Advertenties