252. Geestige Heiligen: Minne moat Georgius (4)

Kort na de marteldood van St.-Joris komt er zowaar een enorme cultus op gang. Als paddestoelen uit de grond verschijnen talloze legendarische aktes. Zelfs een ervaren gespecialiseerde Antwerpenaar zou er niet in slagen de toenmalige auteurs te overbluffen.

Extravagante verhalen, overgoten met de meest ongelooflijke wonderen van ‘minne moat’, worden zowel in het Oosten als in het Westen doorgegeven. Telkens doet men er nog een schepje bovenop.

Vele morsdode mensen doet hij herleven om ze te kunnen dopen. Hij doet bekeringen als een professionele groothandelaar en vernietigt op zijn eentje gigantische heidense legers.

Men zal hem minstens drie keer doden vooraleer hij van onze planeet afscheid neemt.

Om te beginnen kappen ze hem in Juliennestukjes, dan weer schoppen ze hem diep in een put met tonnen zand erover en een andere keer laten ze hem volledig opbranden. Iedere keer komt onze held helemaal gereanimeerd en ongeschonden terug op het toneel.

Als men dan uiteindelijk zijn hoofd afkapt denkt hij: “genoeg is genoeg, ik laat melk uit mijn hoofd vloeien en ga eindelijk eens lekker van mijn pensioen genieten”.

Geen enkele Bollandist, geen enkele hagiograaf of wetenschapper kan nog geloven in deze waanzinnige maar soms leuke verhalen. Evenzeer is er geen enkele ernstige onderzoeker die er aan twijfelt dat St.-Joris echt bestaan heeft.

Hoe dan ook, dank u papa en mama zaliger voor die naamkeuze. Men kan zich geen betere schutheilige wensen.

 

(Foto: JGL2283b)

 

Advertenties