272. Paternoster

Hoog tijd om onze koekoekseieren uit het warme gezellige nestje van Blah terug op te pikken om ze hier verder uit te broeden. 7 oktober is te belangrijk om er niets over te zeggen.

Met de Barabastechnologie gaan we terug naar 1571 en stellen vast dat er op het Groenkerkhof geen kat te bespeuren is, zelfs geen vrijende koppeltjes. Iedereen, behalve de Calvinisten, is een ganse dag druk in de weer met het aframmelen van honderden weesgegroetjes want vandaag wordt de ‘Slag van Lepanto’ uitgevochten. De pauselijke Venetiaanse vloot en de Spaanse armada spelen zeeslag tegen de Turken. De Dominikaanse paus Pius V heeft iedereen opgeroepen om de Rozenkrans te bidden voor de overwinning.

Na deze Katholieke overwinning werd ons Rozenhoedje, beter gekend als onze Paternoster, populairder dan ooit en schonken de Dominicanen een reeks 15 prachtige schilderijen aan de gelovigen. Ze zijn nog steeds te bewonderen in de St.-Pauluskerk.

We zullen nooit weten of Papa Jan Rubens, de voormalige Antwerpse schepen, heeft meegebeden. Hij zit momenteel in ’t gevang in Dillenburg want hij had iets te veel met Anna van Saksen, de vrouw van Prins Willem van Oranje, gerotzooid.

Dat alles zal de jaarlijkse processiepret van de Rozenkrans niet bederven.

Ideaal moment dus om hiervoor nu, exact 435 jaar later, een middeleeuws feestje te organiseren. We doen dit ook omdat onze redactie 35 jaar gelukkig getrouwd is (4 september) en omdat het mannetje 60 jaar wordt (15 oktober).

Als morgen de kater niet te groot is starten we met de introductie van een intrigerende reisparodie.

061007-272

 

4 gedachten over “272. Paternoster

 1. Hoe tijden toch veranderen. Ik kwam vandaag voorbij een kapelletje van Maria als Rosa Mystica.
  Maria liet zwaarden in rozen veranderen.
  Of het beeld van hippies die bloemen in geweerlopen stoppen?

  Like

 2. Krijgen we hier ook vakantiefoto’s te zien en een verslagje te lezen ?
  En werden de buikjes lekker vol gepropt tijdens het Middeleeuws feest ?
  groetjes
  Iris

  Like

 3. dat ik jullie feestje gemist hebt! Proficiat met die 35 jaar trouw en ook met die 60 natuurlijk! een mooi rond getalletje!
  Al benieuwd om van je vakantie te horen, Joris.
  Lieve groetjes,

  Like

Reacties zijn gesloten.