373. De wondere wereld van Ename (1)

Een markgraafschap is een strategisch gelegen grensgebied.

Tegen het einde van het eerste millennium was de Schelde de natuurlijke grens tussen twee eeuwige rivalen: Wij in het Brabantse Antwerpen behoorden tot het Duitse Keizerrijk, en de Vlamingen van over het water tot het Franse Koninkrijk.

De Duitse keizer Otto 2 stichtte in 974 drie markgraafschappen aan de rechteroever van de Schelde, met als hoofdplaatsen: Antwerpen, Ename en Valenciennes.

Rond de millenniumwisseling (A.D. 1000) hebben ze dus in Ename een kerk met een zware koortoren.

De ingang is onder die dikke toren. We stappen door tot het midden van de kerk, draaien ons om en kijken naar het hoogkoor.

Tot 1990 zou je dit gezien hebben.

(foto: 070520a-025-12-01-026B-LVL?)

Wordt vervolgd …

070520a-025-12-01-026B(LVL)

 

Advertenties

5 gedachten over “373. De wondere wereld van Ename (1)

 1. Ik kom je een fijne maandag wensen ,en vooral een goed begin van deze nieuwe week ,het is wel minder het weer maar laat de zon in jullie hart schijnen ….Muzikale groeten Tilly

  Like

 2. Naar een hoogkoor kan ik met enorme bewondering staan kijken ! En luisteren ook ! Prachtig hé ! Ben benieuwd naar het vervolg ! Je posting hieronder heeft me ook weeral wat bijgebracht!
  Groetjes;-)

  Like

 3. op Lessen…hier ben ik nog nooit geweest…in Beaune wel. Vind dit soort dingen wel interessant, dus misschien ooit eens… 🙂
  Ben ook nieuwsgierig naar het vervolg van dit postje…heel erg veranderd zeker gok ik??
  Groetjesssssssssss!

  Like

Reacties zijn gesloten.