387. Een trekzaklief voor Quinten

Daar staat zij.

Naast een kopie van de grafsteen van Quinten Matsys, die tegen onze geliefde kathedraal plakt (die grafsteen wel te verstaan).

Op die grafsteen staat:

‘sepulture van me quinten matsys in synen tyt grofsmidt en daernaer fameus schilder werd sterf ano 1529’

Deze tekst is gebaseerd op een cowboyverhaal, dat we u met een serieuze korrel zout serveren:

Er was eens een schoon meiske met een trekzak (foto: JGL4586).

Zij werd smoorverliefd op Quinten, de kunstsmid, die dat putteke voor de kathedraal had gemaakt. De vader van dat meiske zag dat helemaal niet zitten. Hij was kunstschilder en zijn dochter zou nooit trouwen met iemand die zijn handen moet vuilmaken om zijn boterham te verdienen.

Onze Quinten leerde dan maar in het geniep schilderen. Op een dag sluipt hij met zijn lief in het atelier van diene opgeblazen kunstschilder, en schildert vlug een vlieg op een van zijn schilderijen. Samen kruipen zij achter een gordijn en wachten daar tot diene pretentieuze kwast binnenkomt en de bewuste vlieg wil wegwuiven. Natuurlijk blijft dat beest zitten en diene hovaardige verver beseft plots dat die vlieg zo levensecht en fijn geschilderd is, dat hier een groot artiest aan dat schilderij heeft gezeten.

Diene zelfingenomen, arrogante, over het paard getilde blaaskaak roept het uit: ‘mijn dochter zou beter met zo een artiest trouwen dan met dat ijzerkloppende kieken, dat altijd zijn handen moet vuilmaken’.

En plots, van achter het gordijn: ‘Kiekeboe, voilà l’artiste’.

De vader gaf uiteindelijk zijn toestemming voor het huwelijk, en ze leefden nog veel en hadden lange kinderen.

 (foto: JGL4586)

070617-JGL4586

 

Advertenties

9 gedachten over “387. Een trekzaklief voor Quinten

 1. Jij weet altijd zo’n toffe dinges te vertellen hé ! Ik snak al naar de volgende rondleiding;-))) Maar ’t zal nog eff duren nu, denk ik….
  Groetjes;-) Ook van den Berre !

  Like

 2. ben ook weer rustig aan op pad in blogland 🙂
  knap vertelt !!
  er zijn nog steeds mensen die denken dat ze meer waard zijn dan anderen hé
  fijne avond nog verder
  groetjes

  Like

 3. goe beetgenomen… Mooi verhaal dat ik gerust wil geloven!
  Vorige week naar Mechelen geweest; daar een historische wandeling gemaakt met een gids. Wel Gidsjoris, ik dacht echt aan jou. Ik dacht dat jij dat wel beter had gedaan… neen, we waren niet gelukkig met onze gids. Ik hou wel van historische wandelingen maar niet als elke zin 3x wordt herhaald. Jammer …
  Alvast groetjes

  Like

 4. schoon verhaal Joris en sappig verteld 😀
  En in antwoord op uw reactie: ik meen het hoor, ik ben bang van veel volk en veel drukte in een ruimte waar ik niet direct weg kan, ik zoek overal direct de nooduitgangen en ga daar zo dicht mogelijk bij staan. Een fobieke van Blah, zeg maar …

  Like

Reacties zijn gesloten.