418. Hundertwasser: de Weense Gaudi

19 februari 2000. Aan boord van de Queen Elisabeth 2 sterft de 71-jarige Friedrich Stowasser.

‘So what’ zou men kunnen zeggen, ware het niet dat Friedrich Stowasser de geboortenaam is van Friedensreich Hundertwasser.

Bij ons is hij niet gekend, in Oostenrijk, Japan, Israël, Amerika en Nieuw Zeeland, des te meer.

Hij is niet zomaar een schilder, maar een uitmuntend kunstenaar die zich verdiept in de architectuurkunst en zich inzet voor de bescherming van het milieu. De man leeft in een periode waar architecten maar weinig creativiteit en fantasie laten zien. Hundertwasser wil een andere architectuur en een andere gezondere wereld.

In Wenen wil hij beide ideeën verenigd zien in een gebouw. In een oude krottenwijk, waar niemand nog interesse in heeft, behalve de beroemde architect Prof. Joseph Krawina, creëren zij samen het meest bezochte gebouw van Oostenrijk.

Hundertwasser wordt begraven in Nieuw-Zeeland. Zijn laatste wens is vervuld: in een lijkdoek, op 60 cm diepte, begraven worden en op zijn graf een boom te planten, als teken van ‘weiterleben’.

U heeft het al gemerkt, we zijn zot van zijn kunstwerken.

Wanneer in de late voormiddag, onze redactie uiterst langzaam en omzichtig uit het bed strompelt, kan je tegenwoordig het Hundertwasserhaus op zijn T-shirt bewonderen.

(Klikfoto: JL2862)


070821-JL2862

Wil je meer zien, kijk ook eens in Google, selecteer afbeeldingen en vul Hundertwasser in. Het loont de moeite.

 

Advertenties

8 gedachten over “418. Hundertwasser: de Weense Gaudi

 1. Ik zou graag weten waar in Nieuw Zeeland het graf van 100wasser zich bevindt – ik weet alleen dat er tulpenboom op zijn graf staat geplant – weet iemand waar, zou hij/zij mij dat dan willen mailen, bij voorbaat hartelijk dank, Jassana

  Like

 2. het eerste gebouw, ontworpen aan de hand van een bestaande hundertwasser-tekening, heb ik vandaag bezocht en van binnen en buiten mogen bewonderen, het ronaldmcdonald kindervakantie verblijf voor gehandicapte kinderen of ouders daarvan.
  het is in Valkenburg (z.limb) gelegen.

  Like

 3. Ik ga meteen eens kijken ik ken hem niet maar Hundertwasserhaus is inderdaad knap
  En bedankt voor je felicitatie leuk hé zo meter zijn van een site
  Groetjes en en fijne dag nog alhoewel het weer alweer geen weer zal zijn vandaag
  Ninne

  Like

Reacties zijn gesloten.