463. Gelukkige 800ste verjaardag! – 4 –

Dia04

 • Hoe dan ook, het is hier in Bratislava waar onze Heilige Elisabeth de eerste vier jaar van haar leven zal doorbrengen als dochter van Koning Andreas de 2e en zijn echtgenote Koningin Gertrude von Kärten-Andechs-Meran. 
 • Koning Andreas de 2e (1205 – 1235) en Koningin Gertrude van Hongarije noemen hun dochtertje naar Elisabeth, de wijze moeder van … Johannes de Doper. De naam is van Hebreeuwse oorsprong (Ertzsébet) en betekent: God is Rijkdom.
 • Aan het koninklijke hof te Bratislava, krijgen ze een ‘mailtje’ binnen dat ze ‘ginder achter’ de genaamde prinses Elisabeth moeten opsturen naar Thüringen omdat deze de bruid moet worden van de landgravenzoon Herman Junior (1200 – 1216), zoon van landgraaf Herman (1190 – 25/4/1217). Het is wel een formeel gezantschap die de bootschap komt overbrengen.
 • Het initiatief voor deze beslissing komt waarschijnlijk van Paus Innocentius de 3e, die deze transactie op zijn minst ondersteunt. Het is zo goed als zeker een politieke zet, gericht tegen Keizer Otto de 4e, die toen ambras had met de Kerk. De 4jarige Elisabeth is nu officieel verloofd met de 11jarige Herman Junior.
 • Het is Elisabeth’s toekomstige schoonmoeder, Sophie, die haar verder opvoedt. Sophie is uiterst religieus, liefdadig en een humane nieuwe moeder voor Elisabeth. Die wordt wel streng religieus opgevoed, en dat botst fel met het profane en frivole leven van de Thüringse adel. Die eerste vier levensjaren en de voortgezette religieuze opvoeding, hebben grote invloed op haar verdere leven.
 • 1213: Terwijl Elisabeth al 2 jaar in Thüringen zit, wordt haar moeder Gertrude (in het huidige Bratislava) vermoord door de Hongaarse adel, waarschijnlijk uit haat tegen de immigrerende Duitsers.
 • 1216: juist voor dat het huwelijk zou plaats vinden sterft Herman Junior op 31/12/1216. Geen gezellig Nieuwjaarsfeestje dus op de Wartburg, er komt (voorlopig) geen Herman de 2e als landgraaf. Kort daarop sterft zijn vader, Herman de 1e, gek geworden door politieke complicaties en zelfs geëxcommuniceerd door de Paus.
 • De jongere broer van Herman Junior, Ludwig (Lodewijk) met rugnummer 4 wordt de nieuwe 17jarige landgraaf. In 1221 wordt die Lodewijk de 4e 21 jaar, en juist wanneer Elisabeth terug naar Bratislava wil, krijgt de Lode toch zekers een oogje op haar en in datzelfde jaar trouwen zij. (Huwelijksreis naar Hongarije!) Hoewel Elisabeth nog maar amper veertien jaar is, wordt het een gelukkig huwelijk met drie kinderen:
  • Herman (1222-1241), die later landgraaf Herman de 2e zal worden;
  • Sophia (1224-1284), die huwt met Hendrik de 2e, Hertog van Brabant, waaruit een zoon, Heinrich de 1e;
  • en haar derde kind Gertrude (1227 – 1297), die enkele weken na de dood van haar vader geboren wordt. Zij zal later abdis worden in het klooster van Altenberg, nabij Wetzlar.
 • De eerste permanente vestiging in Duitsland van de volgelingen van Franciscus, in datzelfde jaar 1221, bepaalt sterk het verdere verloop van haar leven. Met haar hulp stichten de Franciscanen in 1225 hun klooster in Eisenach. (Franciscus van Assisi sterft in oktober 1226.)
 • In de lentje van 1226, terwijl Ludwig namens Keizer Frederick de 2e, de rijksdag van Cremona voorzit, werd Thüringen geteisterd door overstroming, hongersnood en de pest. Elisabeth verdeelt aalmoezen in alle delen van het territorium van haar echtgenoot. Zelfs haar staatsjurken en sieraden deelt zij uit aan de armen. Om de ongelukkige zieken persoonlijk te helpen, richt zij beneden de Wartburg een hospitaal op met 28 bedden. Dagelijks bezoekt ze de gevangenen om in hun noden te voorzien, en tezelfdertijd staat ze dagelijks 900 armen bij. Bij zijn terugkeer gaf haar echtgenoot Ludwig zijn volledige goedkeuring voor al haar ondernomen acties tijdens zijn afwezigheid.
 • Een jaartje later, in 1227, wordt de hoogzwangere Elisabeth weduwe, want Ludwig de 4e moest zo nodig met de kruisvaarders een harnasje aantrekken. Hij start met de machtige Keizer Frederick de 2e von Hohenstaufen, een kruistocht richting Palestina, maar sterft onderweg aan de pest op 11 september, toch wel echt een rampzalige dag. Hij bezwijkt in Otranto, ten Zuiden van Bari en Brindici. Dit is aan het meest oostelijke punt van Italië, de hak van de schoen, recht tegenover Albanië.
 • Elisabeth verneemt het droevige nieuws pas in oktober, na de geboorte van haar derde kind! Als zij tijdens de voortdurende hongersnood al het graan opeist voor de armen, jaagt zij de nogmaals de ganse adel tegen zich in het harnas.
 • Elisabeth, die uitblinkt in vroomheid, schoonheid, kuisheid en armenzorg is verscheurd van verdriet om het verlies van haar man en is nooit echt bestand geweest tegen de pracht en praal en het seculiere en turbulente leven aan het hof.
 • In de winter 1227, zou haar schoonbroer, Heinrich Raspe von der Wartburg met het slechte karakter, haar verjagen. Hij ageerde als regent voor haar 5 jarige zoon, de nieuwe graaf Hermann de 2e.

Deze theorie houdt stand tot 1888, omwille van een verklaring van één van haar diensters. Verschillende onderzoekers stellen daarna, dat zij het uit vrije wil is afgestapt, enkel uit morele overwegingen. Later zal Huyskens in 1907 trachten te bewijzen dat zij ook verdreven werd uit het kasteel van Marburg (Hessen), waarvan zij ook de rechtmatige eigenares was.

&
nbsp;

Advertenties

Een gedachte over “463. Gelukkige 800ste verjaardag! – 4 –

 1. De meeste bronnen vermelden Sárospatak. Wat wil je, als Encarta dat zo zet neemt natuurlijk iedereen dat over. Ik wil geen afbreuk doen op het doorgaans betrouwbare Encarta, maar de Bolandisten krijgen altijd voorrang.

  Like

Reacties zijn gesloten.