480. Gelukkige 800ste verjaardag! – 20 –

Dia20

Wat we nog niet gedaan hebben in onze reeks, is de mensen bedanken die ons allerlei uitzonderlijke toestemmingen hebben gegeven om lichtstaanders te gebruiken en om op plaatsen te fotograferen waar je normaal niet mag komen. Zo ook in het koorgestoelte.

Dat koorgestoelte is een ontwerp van François Durlet, die vanaf dan zowat de binnenhuisarchitect van de kathedraal was. Bekende beeldhouwateliers werken gedurende meer dan veertig jaar aan dit gigantische project (1840-1881). Twee maal 36 zitplaatsen voor het Kapittel, de Kanunniken en het koor.

Onder de talloze afbeeldingen van Heiligen zit onze Heilige minstens een keer, vermoedelijk meermaals. Omdat we geen misbruik maken van het vertrouwen dat ons gegund is, nemen we snel enkele foto’s waar we een Elisabeth van Thüringen zouden kunnen vermoeden.

De middelste is waarschijnlijk de Heilige Francisca Romana. Toevallig hebben we Francisca ontmoet in de St.-Barbarakapel, de gelijkenis is treffend. Van de twee andere afbeeldingen zijn we nog niet zeker.

We hebben er ook eentje gezien met een gans ontbijtbuffet op haar schoot, en daar lagen zelfs een aantal vissen tussen. Helaas geen foto genomen, want achteraf lezen we dat Elisabeth van Thüringen ook met vissen in de schoot wordt afgebeeld. En dat is logisch, zij vastte toch heel veel, niet?

 

Advertenties

3 gedachten over “480. Gelukkige 800ste verjaardag! – 20 –

Reacties zijn gesloten.