489. Gelukkige 800ste verjaardag! – 29 –

Omdat we lid zijn van de St.-Paulusvrienden zijn we in het bezit van de twee catalogi die een volledig overzicht geven van alle kunstwerken in die prachtige monumentale kerk. Je mag twee keer raden, nergens een St.-Elisabeth te zien. Geen schilderijen, geen beelden, geen glasramen, geen borduursels, geen kazuifels, geen dalmatieken, geen vaandels, geen schalen, zelfs geen klein reliekje, niets, niets en nog eens niets. Hielden de Dominicanen niet van Elisabeth? We kunnen het niet geloven.

Dan maar naar onze lievelingskerk St.-Carolus-Borromeus.

  • Dag Gidsjoris, komt ge nog eens een keertje gidsen in onze unieke Barokke, prachtigste monumentale kerk van Antwerpen.
  • Ja jong, maar ik heb ook een afspraakje met de Heilige Elisabeth. We gaan een fotosessie houden.
  • Daar zal weinig van in huis komen maat. Uw Elisabeth is hier niet, ge zult alleen maar wat moeten gidsen vandaag. De Jezuïeten hielden zo niet van Elisabeth.

Deze déjà vu slaat ons met verstomming. Tegen zoveel wijsheid kunnen we niet op.

Maar inderdaad, we hebben overal gezocht. Geen schilderijen, geen beelden, geen glasramen, geen borduursels, geen kazuifels, geen dalmatieken, geen vaandels, geen schalen, geen kantwerk, zelfs geen klein reliekje, niets, niets en nog eens niets. Hielden de Jezuïeten niet van Elisabeth? We kunnen het niet geloven. Hoe kunnen de Jezuïeten St.-Elisabeth negeren, met de Bollandisten dan nog wel naast de deur?

Uit pure frustratie voor de totale afwezigheid van onze jarige in de St.-Pauluskerk en voor de gemiste rendez-vous met Elisabeth in Carolus-Borromeus, trekken we trekken dan maar naar ‘het elfde gebod’, voor een stevige pint.

In dit café kunnen we tenminste een foto van haar nemen. Wel dringt enig knipwerk zich op, gezien het gezelschap van schunnige rotzooi op de muren.

Onze ontgoocheling in Carolus Borromeus is groot, we pakken dus een tweede pint, en toch …

Dia29