490. Gelukkige 800ste verjaardag! – 30 –

St-Carolus Borromeüskerk. In de gewelven van de gaanderijen, de zijbeuken en het portaal kon je van zondag 12 september 1621 tot 15 juli 1718, de 39 meesterlijke plafondschilderingen van Rubens bewonderen. Hiervoor kon hij op de volle medewerking van zijn atelier rekenen met als belangrijkste assistent: Antoon Van Dyck. Al die kunstwerken gingen letterlijk naar de bliksem, na de brand van 1718.

Aan het portaal waren er drie uit die reeks, ter ere van de Aartshertogen Albrecht en Isabella (Clara Eugenia). Op deze plafondschilderingen werden hun patroonheiligen voorgesteld: H.-Albert de Grote, H.-Clara van Assisi en rechts (uitgang gericht) de Heilige Elisabeth. (Voor de freaks: Zie ook op het glasraam van Albrecht en Isabella in de kathedraal, een beeld van de H. Clara in een nis van de Triomfboog!)

Begin 18e eeuw maakt Jacob de Wit aquarellen van deze meesterwerken. De aquarel van de Heilige Elisabeth is verdwenen, maar er bestaat een foto van. In het prentenkabinet van het Plantin en Moretusmuseum is de foto verdwenen, mogelijk valt er nog iets te rapen in het ‘Rubenianium’.

Om toch maar iets te tonen met veel bloemetjes, tot we iets beters hebben: een plafondschildering in ‘Den Wolsack’, Oude Beurs, 27. Het doek zou een voorstelling zijn van de Olymposberg.

Dia30

 

Advertenties

Een gedachte over “490. Gelukkige 800ste verjaardag! – 30 –

Reacties zijn gesloten.