499. Gelukkige 800ste verjaardag! – 38 –

Dia38

We hebben het traktaat van Justus Lipsius gelezen en dit moeten de Hallenaars echt weten, want wat nu volgt kan je nergens op het internet vinden.

Onze Heilige Elisabeth van Thüringen had drie kinderen, Herman (1222-1241), Sophia (1224-1284) en Gertrude (1227 – 1297).

Wanneer Sophia met Hendrik de 2e, Hertog van Brabant, huwt, krijgt ze een aantal Mariabeelden van haar moeder Elisabeth cadeau (waarschijnlijk testamentair, want Elisabeth sterft in 1231! In 1247 erft Sofia zelfs het Landgraafschap Thüringen). Die beelden zijn dus van vóór 1231 en zijn in de Romaanse stijl, van het type ‘Sedes Sapientiae’.

Sophia schenkt drie van die beelden aan haar schoonzus Machteld, echtgenote van Floris de 4e, Graaf van Holland en Zeeland.

Als in 1267 gravin Machteld sterft, laat ze één beeld na aan de stad Halle. Onmiddellijk doen zich daar miraculeuze genezingen voor en vanaf dan ontstaat er een toeloop naar de bedevaartplaats, vanuit alle hoeken van de wereld. Dit is bepalend voor de middeleeuwse welvaart van Halle, waar het gewone volk waarschijnlijk een Diets dialect praat.

Begin juni 1602 gaat Justus Lipsius ook op bedevaart naar Halle, schenkt daar zijn zilveren pen, waarmee hij een aantal belangrijke werken heeft geschreven, en besluit hij om de geschiedenis van het beeld te schrijven. Hij kan zich baseren op de akten die goed bewaard zijn gebleven in de kerk. Dit traktaat is af in 1604.

In het geboortejaar van uw dienaar (1946) krijgt de St.-Martinuskerk van Halle de titel van Basiliek.

Er worden nog steeds talloze bedevaarten geörganiseerd naar de O.-L.-Vrouw van Halle, beter gekend als de Zwarte Madonna van Halle. In St.-Niklaas is er 350 jaar geleden een broederschap opgericht voor O.-L.-Vrouw van Halle.

Iedere eerste vrijdag van september gaan zij op bedevaart naar de Zwarte Madonna van Halle.

We dragen dit werkje graag op aan Blah met de mottige linkprentjes.

Advertenties

4 gedachten over “499. Gelukkige 800ste verjaardag! – 38 –

 1. volgens bron:Remy Janssens” Sophia droeg zelf een dezer beelden naar Vilvoorde, waar het nu nog troont in de kerk der karmelietessen; de drie andere liet ze aan haar schoon zuster Mathilde, echtgenote van Floris IV graaf van Holland en Zeeland, heer van Halle. Hun dochter Alix, gehuwd met met de vermoedelijke opvolger van Henegouwen, Jan van Avesnes,bracht ons wonderbeeld in 1267 naar Halle. Deze feiten staan uitgebeeld in de glasramen der Lieve-Vrouwkapel”
  ik wou hier enkel wat toevoegen , en er is heel wat te vertellen over de basiliek.
  fijn dat je dit wist te vertellen

  Like

 2. Da’s toch oud-Nederlands?Tjonge…en dan spreekt Blah nu zo…zo zij praat?? whahahahahhahahaa hoe de dingen toch kunnen evolueren hè! hahahahahahhahaa! en niet altijd in gunstige zin! whahahahahahhahaaaa!
  Weer helemaal bijgelezen…zéér interessant hoor!
  En btw…mijn vader is trots op ál zijn kinderen hoor…maar vinnig??? moi??? never! :-)))
  Groetjessssssssss!

  Like

 3. Joriske ik BEN niet van Halle :-)))) Ik werk wel in Halle en ben hier 3 jaarkes naar school geweest alvorens naar den Bruxelles te gaan, naar de Groote School 😀 maar ik ben maar van een klein gemeenteke Dworp, ik heb niets met de Zwette Madonna te maken :D:D Maar ’t is lief da ge aan mij denkt 😀

  Like

Reacties zijn gesloten.