544. Belgisch Nederlands

Onze taal is aan het verloederen. En de schuldigen zijn zelfs de zogenaamde experten! Neem nu het schitterende initiatief van ‘Taaldrop’. Schrijf je in, en iedere dag krijg je een e-mail met een zinnetje. Hierin staan 3 woorden onderlijnd, waarvan er één foutief is. Je klikt een woord aan en de oplossing wordt u opgediend.

Talleke laat ze regelmatig zien op haar blog, het is dank zij haar dat onze redactie zich hiervoor heeft ingeschreven.

Vandaag was het:

Het objectief van deze vergadering is zo snel mogelijk tot een consensus te komen om uit de impasse te raken.

Voor ons staat hier géén fout. Maar ja, we hebben maar objectief aangeklikt, want dat is Belgisch Nederlands (Van Daele vermeldt het gelukkig nog). Sorry mensen, gooi het Belgisch Nederlands er uit en we spreken van taalverarming!

080312-Taaldrop

Advertenties

5 gedachten over “544. Belgisch Nederlands

 1. onze taal is al niet gemakkelijk en om de haver klap komen er wijzigingen . Op den duur begin je te twijfelen hoe iets juist moet geschreven worden.En soms kun je tegenstrijdige aanwijzingen vinden .In het ene boek is het zus en in het andere weer zo.En tegenwooridg met de sms taal…vreselijk.

  Like

 2. Bijzonder jammer hé ! Onze taal neemt alsmaar meer Engelse woorden over.
  p.s. Ik heb deze namiddag een ritje gedaan. De frisse lucht heeft goed gedaan. Ik voel me een nieuw mens 🙂 Liefs,

  Like

 3. het is een spelletje, die taaldrops en bij spelletjes gaat het om de regels…er is bij dit spelletje maar één regel: ‘fout is wat in minstens één taalboek als fout of als niet-standaardtaal wordt beschouwd.’
  Het heeft dus weinig met het feit of de taal verloedert of dat het Belgisch-Nederlands verdwijnt te maken…maar gewoon of het aan dat regeltje voldoet…en dat doen sommige Belgisch-Nederlandse woorden schijnbaar niet. Voor mij maakt dat het spel ietsje makkelijker…maar lang niet altijd, want Nederlanders zijn over het algemeen minder taalkundig dan Belgen ( dat blijkt ook uit het Nationaal Dictee en bij andere spelletjes op tv bijvoorbeeld Tien voor Taal waar de Belgen meestal met de pot gaan strijken!)…maar ik ben graag met taal bezig en doe dan ook graag dit soort spelletjes…voor de lol én voor het nut ervan! :-)))))
  Ik leer overigens via de blogs ook steeds meer echt Belgisch-Nederlandse woorden, wat ik erg boeiend vind…zal ik dan straks ook meer moeite gaan krijgen met die taaldrops bij Talleke?? hahahahahahaaa!
  Groetjessssssssssss!

  Like

 4. weet ge dat de taalkundigen het nog steeds niet eens zijn ! Soms staat er in de daaldrop een woord als fout aangeduid, dat toch opgenomen is de groene bijbel en in de van Daele anders geschreven staat . Maar het blijft toch een geheugenopfrissertje en daarvoor is het te doen !
  Nog een leesrijke dag…fijne groetjes :-))pepino

  Like

Reacties zijn gesloten.