13. Blikken dinsdag (1/2)

In de middeleeuwen kennen de ambachtslieden geen vakantie, laat staan dubbel betaald. Eén dag krijgen ze wel: verloren maandag. Dat verhaal hangt met haken en ogen aaneen omdat er teveel versies en beweringen zijn en onze redactie mankeert hier enkele historische bronnen.

Vleesresten zouden gehakt, gemalen en tot worsten gerold worden en voorzien van een bladerdeeg. De gilden houden hun jaarlijkse vreetpartij en er wordt gezopen lijk de beesten. Andere bronnen melden dat iedereen aan een dag rust toe is na de uitspattingen van de voorbije dagen, en dat het voor de katers verzamelen is geblazen om te ‘verdwijnselen’ (sorry, we hebben Harry Potter gelezen).

060109-JGL3157.JPGHoe dan ook, zo een verlofdag moet gevierd worden. Na de worstenbroden laat men zich dus terug vollopen met Koninkjes, pintjes, gildenbier en jenevers. Het lampetten gaat door tot de late uurtjes met de logische gevolgen voor de reeds begonnen dinsdag. Deze dinsdag wordt dan blikken dinsdag genoemd (rubriekje 14). Zo kunnen we blijven doorgaan natuurlijk.

Dat van die worsten vinden de koetjes maar niets, die hebben zo te zien wat anders te doen. De vegetariërs willen geen lijken in zich, daarom zijn er voor de gevoelige mensen appelbeignets voorzien. Smakelijk!

Laat op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen de worstenbroden en appelbollen alvast smaken!

 

Een gedachte over “13. Blikken dinsdag (1/2)

  1. Die verloren maandag kende ik al niet ( pas sinds ik blog en ik elk jaar op de blog van Pepino uitgenodigd werd om worstenbroodjes en appelbollen te komen eten in Antwerpen) en die blikken dinsdag uiteraard ook niet..maar heel grappig om te lezen. Eigenlijk was die dinsdag ook een verloren dag als ik het goed begrijp hehe.
    Groetjesss!

    Like

Reacties zijn gesloten.