14. Blikken dinsdag (2/2)

060108-Koetjes.jpgOmwille van het stevige vertier bij de eindeloze kroegentochten werd verloren maandag ook raasdag of zotte maandag genoemd. Het is ooit de dag geweest dat men huwbare mannen en vrouwen ging koppelen en dan sprak men van ‘meiskensmaandag’, vrouwenmaandag of koppelmaandag. Deze laatste benaming mogen we niet verwarren met koppermaandag. Beide benamingen vinden we al terug in dertiende-eeuwse teksten. Het zijn de handswerklieden van de drukkers die deze traditie later voortzetten. Zij maakten een speciale koperplaat voor hun meester met hun beste wensen. De kopperprent is dus de voorloper van onze nieuwjaarsbrief. Het kopperen krijgt de betekenis van feestvieren en begin zeventiende eeuw vertelt ook Bredero over de kopperdagen. In de achttiende eeuw worden de koperblazers uitgelaten om van café tot café voor ambiance te zorgen. Omdat de fuifnummers de volgende dag heel wat minder praat hebben, gaat men de volgende dag naar een ietwat minder edel metaal zoeken om deze dag een naam te geven. Zo ontstaat blikken dinsdag.

 

De mannen van de vuilkar die ‘s morgens de verzamelde lege bierblikjes vinden zullen het zeker beamen. Wij vinden het nu wel welletjes geweest en trekken een dikke streep onder onze festiviteiten.

 

2 gedachten over “14. Blikken dinsdag (2/2)

  1. Hallo Gidsjoris bedankt voor je bezoekje en vrijmoedig mag komen lezen. Heb een regenachtige middag, avond en weekend. Vriendelijke groeten patricia
    Citaat: Het leven dat de natuur ons schenkt is kort, maar de herinnering aan een welbesteed leven duurt eeuwig.

    Like

Reacties zijn gesloten.