15. Louvain Flambé

GH15-SLIDE 08.jpg“Met lichtmis kwam de dooi

Sint Jozef nam de kooi

Maria sloeg haar halsdoek om

Ze gingen naar de Dom”

“Dat zongen wij in onze kindertijd en wij hadden in Leuven altijd verlof die dag”.

‘Onze redactie’ heeft dat liedje nog nooit gehoord maar beseft dat zijn halve trouwboek daar iets heel interessants staat te zingen.

Sinds de stichting van de Katholieke Universiteit Leuven in 1834* hebben ze daar hun patroonsfeest op 2 februari, met Onze-Lieve-Vrouwlichtmis. Dat is exact veertig dagen na Kerstmis en naar Joods gebruik ook het feest van Maria zuivering genaamd of purificatie.

Traditioneel gaat dan in Leuven de professorenstoet uit met het beeld van de ‘Sedes sapientiae’, als beschermheilige en embleem van de universiteit. Vanaf de jaren vijftig werden ook op die dag de eredoctoraten uitgereikt (Sedes sapientiae= zetel der wijsheid).

In onze korte broekperiode gingen we die dag naar de mis, kregen een gewijde kaars in onze pollen en mochten we meelopen in de processie.

Eens thuis kregen we lekkere pannekoeken en voor een keer mochten we er eentje flamberen met Grand Marnier. Het was ten slotte Lichtmis.

Spreuk: Al is het vrouwtje nog zo arm, bij lichtmis zet zij haar pannetje warm.

* De oude universiteit bestaat al sinds 1425, toen men O.L.V. uitbeeldde in de Romaanse stijl als de Sedes Sapientiae.

Foto: De opdracht in de tempel, èèn van de vijf blijde mysteries in het leven van O.L.Vrouw. Te bewonderen in de Rubenskapel van de St.-Carolus Borromeüskerk. Geschilderd op marmer door Hendrik Van Baelen (ong.1623).

Een gedachte over “15. Louvain Flambé

 1. Tja,
  Leuven eeuwenoud, springlevend.
  Maar zingen de studenten niet:
  Leuven stokstijf, keidood?
  Of iets van die orde?

  Like

Reacties zijn gesloten.