16. Het Schoenmakerskapelletje

 

Slide2.JPGWe hebben gevlogen, gevaren, gereden, gedoken en in het treintje mogen zitten. Wie kent er de locomotief van het Schoenmakerskapelletje?

 

Het kapelletje heeft niets met het schoenmakersambacht te maken maar het staat op de Schoenmarkt in Antwerpen. Vlakbij is de Sudermanstraat en daar heeft het wel iets mee te maken!

 

1343: Om zijn hemel te verdienen richtte Hendrik Suderman, een rijke koopman uit Dortmund, hier een Godshuis op voor een 12-tal behoeftige vrouwen. Er werd een kapelletje aan gebouwd, waarvan al sprake in 1357.

 

Het wordt ook wel eens het hoerenkapelletje genoemd, omdat hier vroeger nogal wat prostituees hun toevlucht kwamen zoeken.

 

De kapel is immers toegewijd aan Onze Lieve Vrouw Toevlucht (ook nog aan O.L.V. Geboorte).

 

Op de prachtige kandelaars vinden we afbeeldingen van een stoomtrein, een zeilschip, een paard, wapentuig, een kreupele, een blinde, een vondeling, een kapucijnermonnik bij een sterfbed, een jongeling bij het graf van zijn geliefde en een koe.

 

Slide1.JPGEr is natuurlijk nog veel meer te zien. Klik maar op de foto voor een voorsmaakje en spring vooral zelf eens binnen. Al was het maar om eventjes heel sereen tot rust te komen.

 

 

 

Advertenties