798. LOUVAIN FLAMBÉ

Met lichtmis kwam de dooi,

Sint Jozef nam de kooi,

Maria sloeg haar halsdoek om,

ze gingen naar de Dom…

geestige heiligen, zielspiegelDat zongen wij in onze kindertijd en wij hadden in Leuven altijd verlof die dag” zei onze halve trouwboek.

Sinds de stichting van de Katholieke Universiteit Leuven in 1834 (de oude universiteit bestaat al sinds 1425), hebben ze daar hun patroonsfeest op 2 februari. Dat is de dag dat we Onze-Lieve-Vrouwlichtmis vieren.

Exact veertig dagen na Kerstmis trekken Jozef en Maria naar de tempel, om naar Joods gebruik hun eerst kind aan God toe te wijden. We spreken over de opdracht van Maria in de tempel.

Jaarlijks gaat dan in Leuven de traditionele professorenstoet uit met het embleem van de universiteit; een Mariabeeld in Romaanse stijl: de ‘Sedes Sapientiae’ (= zetel der wijsheid).

Vanaf de jaren vijftig werden ook op die dag de eredoctoraten uitgereikt. In onze korte broekperiode gingen we die dag naar de mis, kregen een gewijde kaars in onze pollen en mochten meelopen in de processie. Eens thuis kregen we lekkere pannenkoeken en voor een keer mochten we er eentje flamberen met Grand Marnier. Het was ten slotte Lichtmis.

Spreuk: Al is het vrouwtje nog zo arm, met lichtmis staat haar pannetje warm.

 

Foto: Dit glasraam in een kerkje in Lichtenberg (Elzas) toont Jozef en Maria, die in de tempel het kindje Jezus aan Simeon geven om het toe te wijden aan God. Simeon, die niet zou sterven voor hij de Messias heeft aanschouwd, noemt het kind ‘een licht dat voor de volkeren straalt’. Vandaar de benaming ‘Lichtmis’.

Let op St.-Jozef, hij heeft twee duifjes bij als offer.  

Advertenties

10 gedachten over “798. LOUVAIN FLAMBÉ

 1. Hé Magda en Mizzy,
  leuk dat jullie hier een beetje gezellig komen kletsen.
  Doe maar rustig voort hoor, ik vind het best en kan toch pas overmorgen nog een rubriekje posten.
  Liefs aan jullie tweetjes,
  Joris

  Like

 2. Het gebruik om op die dag pannenkoeken te bakken was hier ook bekend en het wordt nog gedaan. Alleen heb ik dit jaar oliebollen en appelbeignets gebakken voor verandering.

  Like

 3. Beschrijf je nu twee verschillende gebruiken voor dezelfde dag door elkaar? ik ken het allemaal niet hè, dus ik raak er een beetje van in de war. 😉
  Maar kindjes met Grand Marnier geflambeerde pannenkoeken laten eten..? hmm denk dat míjn moeder een toeval had gekregen bij het idee alleen al! ( ze had sowieso geen alcoholische drank in huis!) :-)))
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.