52. TETRAMORF

UITNODIGING: MAIL ONS MOOIE FOTO’S VAN EEN DOOR U GEVONDEN TETRAMORF (lees verder).

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (10)

Ga eens met vrienden doodleuk een kerk binnen en vertel hen: ‘Ik ga jullie de tetramorf tonen’. Geloof me, je maakt indruk.

In praktisch iedere kerk vind je hem, ook bijna altijd aan een preekstoel. Tetramorf is Grieks en betekent letterlijk: vier vormen.

Aan iedere hoek, onder de kuip van onze preekstoel, zie je een hoofd met vleugels. Achteraan links ontdek je een gevleugeld leeuwenhoofd, vooraan een gevleugeld engelenhoofd; rechts vooraan een adelaar en daar achter een gevleugeld rund. Vier symbolen, vier vormen (TETRAMORF) voor de vier evangelisten.

Als we nu nog weten wie elke gedaante voorstelt, dan gaan ze nog echt denken dat we er iets van knnen.

De leeuw staat voor Marcus, denk maar aan die gevleugelde leeuw op de Piazza San Marco in Venetië.

Omdat Matheus zijn evangelie begint met Christus te beschrijven als mens, krijgt hij een engel (gevleugelde mens) als symbool.

Als je het evangelie van Johannes leest, dan lijkt hij wel steeds met zijn gedachten in hogere sferen. Denk maar aan zijn Apocalyps; hij krijgt dus een adelaar, dat is ook een hoogvlieger.

En dan hadden ze nog een stier over (met in de Kathedraal een verdraaide hoorn), en die is voor Lucas.

Een visioen van de profeet Ezechiel is de inspiratiebron voor deze vier symbolen.

De oorsprong van deze symboliek komt waarschijnlijk uit het oude Syrië.

Samengevat onthouden we:

Tetramorf:

Leeuw          —   Marcus

Engel            —   Matteüs

Adelaar  —   Johannes

Stier             —   Lucas

UITNODIGING: MAIL ONS MOOIE FOTO’S VAN EEN DOOR U GEVONDEN TETRAMORF, en vertel ons waar je hem heeft gevonden. We zullen hem hier plaatsen en maken een speciale tag, zodat u de steeds groeiënde reeks kunt volgen.

Stuur de foto en info door naar gidsjoris@gmail.com.

© Klikfoto Gidsjoris: 150226-123946/124602/124620/124744: DE TETRAMORF op de preekstoel van de Antwerpse Kathedraal.

13 gedachten over “52. TETRAMORF

 1. YESPEE,
  ik heb ze klaar en duidelijk ontvangen!
  Eerst komaf maken met die preekstoel, en dan toon ik ze graag. Jij bent de eerste in een (hopelijk) lange reeks. Ik heb er nog heel wat in mijn fotoarchief.
  DANK U!!!!!!!!!!

  Like

 2. Nope.. ik krijg duidelijk geen foto’s meer verstuurd met Live Mail.. ben jij bekend met WeTransfer? dan stuur ik ze je met die service.

  Like

 3. Bedankt Edward. Het zou een eer zijn mochten er van uw kant ook foto’s van Tetramorfen komen. Dan ben ik zeker van de kwaliteit.

  Like

 4. Ja, mijn congé is net opgebruikt. Zal een tijdje zijn vooraleer ik mij nog eens in een kerk kan begeven. Vrees dat ik ook niet de gewoonte heb om dat elke zondag te doen.
  En op de wandel met mijn hondje ben ik daar ook al niet welkom.

  Like

 5. Sjeeee.. dit had ik eerder moeten weten.. al heel wat beroemde kathedralen bekeken van binnen, maar natuurlijk nooit gericht zoiets op de foto gezet.. eenvoudigweg omdat ik er niks van weet hehe. Heb wel foto’s van de Sagrada Familia in Barcelona waar ze allemaal opstaan, maar slechts van een enkele is duidelijk te zien wat er afgebeeld wordt. Wel een leuk idee om bij een eerstvolgend bezoek eens op te letten.
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.