57. VERGEET POCAHONTAS

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (13)

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES

Aan de westkant maken we kennis met de verzinnebeelding van Amerika: een prachtige indiaanse dame. Dacht onze beeldkunstenaar Michiel van der Voort nu echt dat er in Amerika alleen maar indianen woonden?

Wel, het komt de oorspronkelijke bewoners toe om hier Amerika te vertegenwoordigen. In 1713 was de kolonisatie nog in geen honderd jaar voltooid. Ook de indianen behoren tot het mongolide ras en vinden hun oorsprong in Azië. We noemen ze roodhuiden, hoewel hun huid eerder lichtgeel tot donker geelbruin kleurt.

En dan hebt ge nog de grote frustratie: te veel gidsen komen hier verkondigen dat deze dame Pocahontas is.

Er wordt zelfs hardnekkig beweerd dat deze dame (in het westen!) Mevrouw Afrika is en dat onze begeleidende tekst foutief is. Een mens zou voor minder overkoken!

Het misverstand over Pocahontas is ontstaan door een (hulp)koster die een babbeltje had met een Amerikaanse prof die vond dat de dame leek op Pocahontas. De (hulp)koster vertelde dit aan kanunnik Prims, die op dat moment de geschiedenis van de kathedraal aan het schrijven was. Hij schreef toen zoiets als: ‘volgens een Amerikaanse prof zou dit wel eens Pocahontas kunnen zijn’.

Bij een volgende schrijver wordt vermeld dat het Pocahontas is, en zo is deze dwaling een eigen leven gaan leiden.

© Foto 150226-124040: Poca Hontas Dame Amerika

Advertenties

5 gedachten over “57. VERGEET POCAHONTAS

 1. Hallo kakeltje, ik had dat nippeltje niet eens gezien en denk dat de bladertjes op waren… De rok van de Amerikaanse (indiaanse) vrouw is zeer elegant, net boven de knie (foto rubriekje 49). Maar ja, wat kennen de mannen daar nu van?

  Like

 2. Wie weet is het met de bijbel ook wel zo gegaan.
  Het borstrokje van de dame is net iets te kort, maar daar zullen de meningen wel over verschillen (-:
  Warme groet.

  Like

 3. Is hier nooit een ‘nipplegate’ door ontstaan? 🙂 zal wel niet hè.. die Amerikanen zijn nú pas zo preuts. 😉
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.