66. MizzD IN CHARTRES

TETRAMORF (5)

tetramorf

We citeren haar weer graag:

“Niet te geloven.. elke keer als ik nu een oud vakantiemapje open kom ik er wéér eentje tegen..!”

Net zoals de vorige in Arles, zien we hier de ‘Majestas Domini’ (Christusafbeelding) omgeven door de Tetramorf. In Arles poseerden daaronder nog de 12 apostelen.

Van de 4 evangelisten zijn Johannes en Matheüs ook apostelen. Dat is niet zo voor Lucas en Marcus.

De mogelijkheid zou bestaan dat het evangelie van Marcus gedicteerd werd door Petrus, die zelf niet kon schrijven.

UITNODIGING: MAIL ONS MOOIE FOTO’S VAN EEN DOOR U GEVONDEN TETRAMORF, en vertel ons waar je hem heeft gevonden. We zullen hem hier plaatsen. We hebben een speciale tag, zodat u de steeds groeiënde reeks kunt volgen.

Stuur de foto en info door naar gidsjoris@gmail.com of klik op het envelopje onderaan.

Klikfoto MizzD: de kathedraal van Chartres, timpaan met Majestas Domini omgeven door de tetramorf.

11 gedachten over “66. MizzD IN CHARTRES

 1. Klopt Lies,
  Over de soms overdreven rijkdom van de kerk zullen we het hier ook nog wel eens hebben.
  Bij voorbeeld:. de Jezuïeten waren arm, dan weer rijk, dan weer arm, enz… Dat wil ik later hier wel heel graag verduidelijken. Zij waren ook de wereldkampioenen in onderwijs en vorming. Daarom spreek ik ook graag over geestelijke rijkdom. Dat komt in een nieuwe reeks: Cabotskes.

  Like

 2. Hé in het vervolg ga ik ook beter opletten als ik foto’s neem! Ik wist dit niet. tja nooit te oud om bij te leren!!

  Like

 3. Oh, maar dat hád ik toch ook gedaan.. heb je die ene waarbij ik erop ingezoomd had niet ontvangen in de mail dan? Dan is er iets misgegaan.. vond het al vreemd dat je alleen die van veraf gebruikt had.

  Like

 4. @Willy: Als MizzD het toen geweten hebben van de Tetramorf dan had ze hem zeker nog beter in beeld gebracht. Toch knap datze hem op de foto herkende…

  Like

 5. Met die ‘Majestas Domini’ erbij, trekken die inderdaad fel op elkaar. Meestal is er rond Christus een ‘mandorla’ bij. Dat is een stralenkrans rond gans de figuur..Absoluut.akkoord, hoe meer zielen, hoe meer plezier. Binnenkort schrijf ik mijn collega’s aan en dan zal het zeer zeker vermeerderen.

  Like

 6. Als ik er aan denk en tijd heb ga ik van ’t w-e eens op zoek gaan. Ik moet er wellicht ook hebben, maar ik ben niet zo een kerk fotografeerder.

  Like

 7. Hij lijkt wel veel op die in Arles hè.. vond ik tenminste wél. Maar ik ben dan ook maar een leek haha! Ik hoop echt dat er nog meer mensen nu tetramorfs in gaan sturen.. zou wel leuker zijn hè!
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.