68. ANTWERPSE BAROK VOOR DE KATHEDRAAL?

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (19)

de kathedraal in 100 stukjes

We zouden kunnen zeggen: ‘Rubens heeft hier voor de kathedraal een prachtig drieluik afgeleverd’, maar dan zouden wij liegen!

Rubens heeft deze triptiek niet voor onze Kathedraal gemaakt, maar voor de voormalige St.-Walburgiskerk, een paar honderd metertjes hier vandaan.

Aan onze Schelde (’t Scheld), vlak bij de stenen burcht (’t Steen) pronkte deze mooie monumentale kerk.

Dit kunstwerk maakte deel uit van het hoofdaltaar, dat de vorm had van twee hoge parallelle trappen, met bovenaan, veel hoger dan hier, deze kruisoprichting, geschilderd op houten panelen.

De toeschouwers staan als het ware aan de voet van de Calvarieberg en aanschouwen het dramatische gebeuren op Golgota, de executieplaats. Golgota is Aramees voor schedelplaats. Rubens bezorgt ons het eerste monumentaal altaarstuk in de Nederlanden met dit thema.

Helemaal links, op het linker zijpaneel, boven de diep bedroefde vrouwen, staat de enige dame van het gezelschap die naar ons kijkt. Het is de ‘Dame met de Boodschap’.

© Klikfoto Gidsjoris: JGL3788

Advertenties

7 gedachten over “68. ANTWERPSE BAROK VOOR DE KATHEDRAAL?

  1. Ik ben eindelijk ook weer eens bij je langs geweest na jouw bezoekje aan mijn blog.
    Alles weer met veel interesse gelezen en bekeken.

    Like

  2. REDACTIE-AGENDA IS AANGEPAST! OP DONDERDAG 2/2/2017, VOORMIDDAG, ZAL ANDRÉ, EEN TOFFE COLLEGA, MIJ VERVANGEN IN DE SINT CAROLUS BORROMEÜSKERK.

    Like

Reacties zijn gesloten.