69. DE DAME MET DE BOODSCHAP

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (20)

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk naar haar en hoor haar vragen: “Waar zouden jullie zich bevinden, moest dit nu vandaag gebeuren?”

Zouden jullie stilletjes verdwijnen uit angst om opgepakt te worden? Zouden jullie hier niet te zien zijn, net zoals 11 van de 12 apostelen?

Of zouden jullie hier op dit zijpaneel te vinden zijn, samen met deze wenende vrouwen en met Johannes die Maria tracht te troosten? Waar zouden jullie zich bevinden, moest dit nu vandaag gebeuren?”

En vandaag is 1610. Dus dames, wat jullie hier te zien krijgen is de mode van 1610. Mocht Pieter Pauwel Rubens dit vandaag schilderen, hij zou Johannes en die madammen portretteren volgens de mode van vandaag.

de kathedraal in 100 stukjes

Heb je ook het kind opgemerkt, dat angstig troost zoekt?

de kathedraal in 100 stukjes

Onderaan tracht een uit de kluiten gewassen baby de show te stelen.

Die is duidelijk ook van zijn melk…

© Klikfoto’s Gidsjoris: JGL3788—details

Advertenties

7 gedachten over “69. DE DAME MET DE BOODSCHAP

 1. Die ene madam linksboven kijkt idd precies naar de schilder.
  Ik vind het ook boeiend wanneer je jaar details begint te kijken in schilderijen. Ik deed dat in de National Gallery in Londen ook.

  Like

 2. Ik zie voornamelijk angstige gezichten. Maar er is vaak een hoop te zien op zo’n schilderij. Soms moet je dichterbij kijken, soms van een afstandje.
  Love As Always
  Di Mario

  Like

 3. Van dat water, dat klopt perfect. Het was in de middeleeuwen zo smerig dat men er van stierf. Er waren slechts enkele waterputten met drinkbaar water. Voor de rest dronk men alcoholvrij bier.
  Na ruim 18 jaar gidsen over dit kunstwerk, merk ik vandaag dat tweede kind, dat troost zoekt, voor het eerst.

  Like

 4. Is dat zo? vraagt ze dát?? Ik had meer het idee dat ze smekend naar de schilder keek om ‘r dit keer eens op haar voordeligst op dat doek te zetten haha! 🙂
  Die laatste is ook geen baby meer natuurlijk.. de kinderen bleven in vroeger tijden langer aan de borst.. logisch, als de volwassenen bier dronken omdat het water niet te vertrouwen was…! 😉
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.