88. DE MISSIE

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (26)

We sluiten het drieluik en wat zien we? Ha ja, natuurlijk, de achterkant van de twee zijpanelen.


de kathedraal in 100 stukjesLinks schittert de Angelsaksische Heilige Walburga (8e eeuw), de patroonheilige van de kerk waarvoor dit kunstwerk gemaakt is. Sint Elooi, onze eerste missionaris (7e eeuw), staat naast haar in groot ornaat te pronken.

Rechts ontmoeten we Sint-Amandus (7e eeuw), die het werk van Sint Elooi voortzette. Hij lijkt wel dronken van fierheid dat hij in het lieftallige gezelschap van de Heilige Katharina van Alexandrië (3-4e eeuw) mag vertoeven.

Voilà, onze eerste Rubens zit er op, nog drie te gaan*. We slaan voorlopig het altaarstuk van de schoolmeesters en de zeepzieders over. Ook het prachtige glasraam van Albrecht en Isabella is voor later.

We gaan een kijkje nemen naar de didactische maquettes, om het fascinerende verhaal van de kathedraalbouw te vertellen.

* Momenteel zijn er zelfs 5 kunstwerken van P.P.R. in onze Kathedraal. Met de tentoonstelling van ‘de Reünie’ is er eentje bij gekomen.

Deze tentoonstelling was voorzien van 5/6/2009 tot 15/11/2009, en is nog altijd bezig! Misschien mogen die 8 extra kunstwerken wel blijven?

Klikfoto: prod. Gidsjoris 170420-Black

7 gedachten over “88. DE MISSIE

 1. #MizzD: Ceci n’est pas une pipe.
  Het is het vervolg van ‘De Kathedraal in 10 stukjes – stukje 25), de achterzijde van de zijpanelen van de Kruisoprichtring door Rubens:(1610).

  Like

 2. #MizzD: Akkoord, ik vind ze zelfs een beetje vies. Als ik morgen wat tijd heb, maak ik er een zwarte van, dat beantwoord meer aan de realiteit: de kader is ook zwart.

  Like

 3. Ik vin die bruine streep dwars over de foto heen wel intrigerend.. hehe. Maar natuurlijk is het werk van PPR altijd fantastisch.. ik ben fan.
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.