102. NAAR PARIJSE MODE

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (29)

PICT6527.JPG

Bijna 230 jaar later, in 1352 om precies te zijn, dacht men hier in Antwerpen: ‘In Parijs hebben ze zo van die prachtige kerken gebouwd, met spitsbogen, grote ramen, veel licht, zo hoog en vooral zo fijn en elegant… wij moeten dat ook hebben’.

En men begint te bouwen aan een nieuwe Gotische kerk, naar Parijse mode. Zoals gebruikelijk start men met het hoogkoor. Ze trekken het op buiten de Romaanse kerk, natuurlijk in de richting van het Oosten (de zon, weet je nog? Zie stukje 3). De bouw van het hoogkoor duurt ruim 60 jaar.

Waarom duurt dat zo lang? Wel, men was nog maar een paar jaar bezig, of we hebben hier in Antwerpen een inval gehad. Wie kwam hier binnengevallen?

De Vlamingen! Jawel, wij waren Brabanders die behoorden tot het Duitse Rijk, en aan de linkeroever van de Schelde waren de Vlamingen, die behoorden tot de Franse Kroon. Zo is Antwerpen door de eeuwen heen de speelbal geweest tussen die twee ‘grootmachten’.

©Klikfoto Gidsjoris: PICT6527

9 gedachten over “102. NAAR PARIJSE MODE

 1. boeiend hoe lang het duurde om een kathedraal te bouwen in die tijden.
  Dat was letterlijk een levenswerk waar de architect vaak vervangen moest worden tijdens de constructie.

  Like

 2. Het mocht ook lang duren, want men bouwde voor de eeuwigheid, kom daar nu maar een mee.
  Trouwens het lukt men nu niet eens meer om zoiets te bouwen. Hans

  Like

 3. Jullie hebben het ook niet makkelijk gehad in de afgelopen jaren en je mag wel blij zijn dat dat nu niet meer zo is.
  Love As Always
  Di Mario

  Like

 4. Pas heb ik een historische roman gelezen over Jacoba van Beieren. Man, man, wat werd daarin gevochten en onderlinge verstandshuwelijke gesloten. Ik weet niet wat ik liever zou doen (-: Wat de een opbouwde, brak een ander weer af. We hebben eigenlijk maar bitter weinig geleerd met z’n allen…. Al lopen er heel verstandige mensen tussen. Daar concentreer ik me dan maar op.
  Stormachtige groet!

  Like

 5. #MizzD: Absoluut juist. Het duurde zomaar eventjes 170 jaar! Die van St.-Jacobs 160 jaar en de geweldige barokke kerk St.-Carolus Borromeüskerk slechts 6 jaar.(van 1615 tot 1621). Dat was wel later en het waren de Jezuïeten…

  Like

 6. ’t Was wat hè in die tijd.. allemaal vechten om een paar vierkant kilometers.. en soms lag één bepaald gebied of stad dan net in het verdomhoekje en kreeg steeds de klappen. Hmm.. eigenlijk is het nú nog steeds niet anders, wereldwijd. 😦
  Maar het bouwen van kerken duurde in die tijd wel vaker wat langer hè.. er gingen eerder decennia overheen dan jaren!
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.