105. GEFUNDEERD

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (30)

 

de kathedraal in 100 stukjes

Zowat 70 jaar na de bouwstart van de nieuwe kerk, start men met de funderingen voor de twee torens. De werken voor de grote toren starten in 1420, die van de kleine toren in 1430.

Dat daar ossenhuiden aan te pas kwamen is zeer waarschijnlijk.

Plastiek bestond nog niet, en men had die huiden nodig opdat de arbeiders niet steeds in de modder zouden moeten ploeteren.

Ook de torens bouwt men buiten de Romaanse kerk, die langzaamaan veel te klein wordt.

De lengte van de nieuwe kerk ligt nu vast op ruim 118 meter. Dat is bijna even lang als de toekomstige hoogte van de toren (123 meter).

Men heeft ons wijsgemaakt dat volgens onze architect, de lengte toch gelijk is aan de hoogte van de toren. We zullen het hem nog eens moeten vragen.

©Klikfoto Gidsjoris: PICT6528

 

12 gedachten over “105. GEFUNDEERD

 1. Hahaha, mogelijk omdat jou computerscherm naar het noorden is gericht, en dan staat het hoogkoor in het oosten, zoals het hoort in Gotische kerken.
  Staat jou scherm zuidwaarts? Dan zet ik hem wel even op zijn kop voor jou.
  Liefs,
  Joris

  Like

 2. Hallo Dirk,
  er is ooit een volle A4 geschreven door Marcel Snoeys (als ik me niet vergis). Het is zoals je zegt, waar beginnen we en waar eindigen de metingen?
  Heel die ingewikkelde ‘studies’ worden dan plots ballast. bvb: De militairen meten van een ander grondniveau (Oostende) …
  Het inspireert mij om een rubriekje uit een vorige blog (Blauwe Hagen) terug op te vissen.
  Oh ja, tof dat je reageert op mijn blog!! Ik waardeer het enorm dat collega’s commentaar geven!
  PS: er is nog een Dirk die reageert, en dat vind ik ook reuze. Zou jij eventueel willen reageren met Dirk VDP?
  Opperbeste groetjes,
  Joris

  Like

 3. “Just is just.” Ik moet mezelf even corrigeren. Afronden is één ding, maar je kan ook een beetje teveel afronden; Daarom hier de juiste cijfers (mét de centimeters deze keer):
  de hoogte van de stenen toren (meting van Bourla & Serrure in 1825) = 118,375 m
  staaf met kruis en haan (in 1825) = 6,55 m
  lengte van de kathedraal (TOPA-syllabus) = 118,65 m
  Dat geeft een verschil van 27 cm tussen de lengte van de kerk en de hoogte van de toren – verwaarloosbaar bij dergelijke afmetingen.
  Zoals ik al zei: “just is just”…

  Like

 4. Lengte van de kerk = lengte van de toren?
  Zou wel eens kunnen. De lengte van de kerk is eerder 119 dan 118 meter (afgerond). En volgens de tekeningen (beschikbaar in het TOPA-archief) van architect Bourla bij de restauratie in de 19de eeuw was de stenen toren toen 119 meter hoog PLUS haan met kruis van 6 meter = 125 meter (afgeronde cijfers – centimeters houden we geen rekening mee). Er zijn aanwijzingen dat de staaf met haan en kruis daarna (wanneer precies is niet duidelijk, maar waarschijnlijk nog in de 19de eeuw) werd teruggebracht tot 4 meter. 119 plus 4 = de huidige hoogte van 123 meter.
  Het is overigens ongebruikelijk om de hoogte van een kerktoren te meten tot aan de haan op de toren; gewoonlijk telt men enkel de stenen constructie – in ons geval 119 meter – maar Antwerpenaren zijn dan ook een beetje speciale mensen…
  119 meter (stenen) toren = 119 kerklengte.
  Dus toch !? Architect-restaurateur Steenmeier weet hier meer over te vertellen, denk ik, maar is helaas niet zo eenvoudig te raadplegen.

  Like

 5. Waarom staan je foto’s op z’n kant?
  Van die ossehuiden is wel bekend dacht ik.. hoewel.. pieterbie wist het al niet hehe.
  Groetjesss!

  Like

 6. #Hans:Bedankt hoor! Ik geef toe dat de tekst wel wat vulgair is, maar de meeste mensen zullen de tekst wel niet verstaan. Ik vind het genietbaar als ik een paar pinten uit heb.

  Like

 7. De magnete geeft wel in indruk van het geheel, groots.
  Jaren van noeste arbeid. Hans
  ot, voor de volgende BankShow is je verzoekje geplaatst, leuk een carnavals hit.

  Like

Reacties zijn gesloten.