107. 100 JAAR GOED BEZIG

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (31)

 

de kathedraal in 100 stukjes

± 1450: We zijn 100 bouwjaren ver en de bouwmeesters hebben tot nu toe de originele plannen vrij trouw gevolgd. De oude Romaanse kerk is nog steeds functioneel en veel te klein geworden, zeker voor de 57 gilden die er een onderkomen vinden. De bouwmeesters beseffen dat uitbreiding van de originele plannen noodzakelijk is.

Zij plakken als het ware de aalmoezenierskapel tegen de buitenmuur van de aangezette zuidelijke toren en de doopkapel tegen de noordelijke toren.

Vervolgens beginnen ze aan de verbinding tussen de torens en het hoogkoor met de zesde en de zevende beuk. Langs buiten dus, nog steeds buiten die Romaanse kerk.

De parochiekerk zal men dan in de zuidelijke zijbeuk onderbrengen en enkele gilden verhuizen naar de nieuwe noordelijke zijbeuk.

Na deze verhuis kan men dan starten met de Romaanse kerk beetje bij beetje af te breken, om dan naar binnen toe verder te bouwen.

©Klikfoto Gidsjoris: PICT6529

8 gedachten over “107. 100 JAAR GOED BEZIG

  1. Hoe heerlijk zou het niet zijn om eens terug in de tijd te gaan en dit gebeuren van dichtbij kunnen zien… nu ja, ik droom nog graag 🙂

    Like

  2. Men bouwde toen met veel geduld en precisie, allemaal voor de eeuwigheid. Hans
    Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
    Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

    Like

Reacties zijn gesloten.