108. VERBONDEN: Het kruis krijgt vorm

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (32)

 

de kathedraal in 100 stukjes

1480 – 1490: jawel hoor, de puzzel past perfect in elkaar.

Het middenschip krijgt in 1465 een dak.

Wat we hier zien is een zadeldak. Er werd een mooi houten tongewelf getimmerd met daarboven een zadeldak. Je weet wel, zo een gigantische halve rioolbuis boven uw hoofd. Men vond het toen blijkbaar niet nodig om een stenen gewelf te bouwen zoals in de zijbeuken, en daar gaan ze nog dik spijt van krijgen!

Nu is het de beurt aan het transept, zodat de kruisvorm helemaal zichtbaar wordt, zeker als men gans het boeltje langs boven bekijkt. De torens zijn nu verbonden met het hoogkoor.

Het laatste, wat men van de Romaanse kerk afbreekt, is de toren (1482 – 1487). Die stond op de nog te bouwen ruimte.

©Klikfoto Gidsjoris: PICT6530

11 gedachten over “108. VERBONDEN: Het kruis krijgt vorm

 1. Als je dat allemaal beziet, dan krijg je toch een immens respect voor die bouwvakkers en architecten van vroeger, gezien de middelen die ze toen hadden. Amai ni !

  Like

 2. een houten tongewelf maakt bijna altijd deel uit van de eigenlijke dakconstructie toch..
  en dat kan hier slechts een zadeldak zijn
  groeten

  Like

 3. Het kruis is op de foto goed te zien.
  Ik ben altijd onder de indruk van rondhout want dat is het moeilijkst om mee te werken. Met veel minder goede en veilige apparatuur dan wij nu hebben. Dat waren nog eens ambachtslieden!

  Like

 4. Is toch hartstikke knap hè, zoals ze dat uitkienden.. en dat allemaal zonder computer om de lastige berekeningen te maken hehe.
  Groetjesss!

  Like

 5. Het zou kunnen dat ik hier mijn tekst zal moeten aanpassen. Er bestaat een pentekening uit 1514, waar we zien dat er op het middenschip een zadeldak staat. Mogelijk stond dat zadeldak er al in 1490? We zoeken het op….

  Like

Reacties zijn gesloten.