112. IEDERE KERK ZIJN BRANDJE

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (35)

170704-JL2450.jpg

En zo zijn we 12 jaar bezig, tot 1533, als in de nacht van 5 op 6 oktober, enkele slecht gedoofde kaarsen een brand veroorzaken die overslaat naar het houten tongewelf van het middenschip.

Het dak stort in en de brand neemt uitbreiding. Resultaat: 57 gildenaltaren naar de bom en brand in de kleine toren. De pijlers worden zo ernstig aangetast dat het een wonder mag heten dat de kerk niet is ingestort.

Men heeft nu alle centjes nodig voor de restauraties, en met veel tegenzin begint men hier stilaan te begrijpen dat ‘Het Nieuwe Werck’ toch maar best afgeblazen wordt. De dikke onafgewerkte zuilen van het hoogkoor stonden nu ten toon voor de krankzinnige hoogheidwaanzin van die tijd.

Het beste wat je kan doen om zoiets te vergeten: een gigantische massa zand erover. Over gans de oppervlakte van het nieuw geplande hoogkoor heeft men huizenhoog zand gekapt, zodat we daar nu de parochietuin vinden. Vroeger noemde men dit: de tuin van Mijnheer de Deken.

En de muren daarrond bestaan nog; men heeft er gewoon huizen tegen gebouwd.

Wandel maar eens achter onze Kathedraal en ontdek de grote boogvorm van de Melkmarkt. De winkeltjes zijn slechts 2 metertjes diep. Kijk maar eens naar binnen, je ziet de oude muur van het geplande hoogkoor.

©Klikfoto Gidsjoris: JL2450prod.

4 gedachten over “112. IEDERE KERK ZIJN BRANDJE

Reacties zijn gesloten.