118. DE POTERBRIEFJES VAN DE JEZUÏETEN

st.-carolus borromeüskerk, cabotskes

Om het de gidsen ietwat gemakkelijker te maken vinden we op de voorgevel, van de St.-Carolus Borromeüskerk, tal van historische poterbriefjes.

Sommige zijn eenvoudig zoals de huisplaat met de data 1614-1621 en de namen van de architecten Pieter Huyssens en Francois Aguillon (Franciscus Aguilòn is misschien wel beter). Bij andere berichten gaat men zelfs ons IQ testen, we moeten ze ontcijferen als een speelse rebus. Boven de grote ingangspoort moeten we bvb. de uitvergrote Romeinse hoofdletters omvormen en optellen om een datum te bekomen. Speelt U mee?

We halen de grote letters er uit:

C+I+D+V+I+I+I+D+I+I+I+L+I+L+C+I+I+V+I+V+V+L+V+V+V+I+I+V+L+I+C+I+V+V+L+V+I= 1621.

Dat wil zeggen dat de Jezuïeten er in slaagden om, in nog geen 7 jaar, één van de mooiste kerken ter wereld te bouwen: ‘de marmere tempel van Antwerpen’.

©Bron: eigen eindwerk stadsgids Antwerpen, (2e)schooljaar 2003-2004.

©Klikfoto Gidsjoris: JGL0841 

Het woord “aVihorI” zou volgens de vertaaldienst van onze eenmansredactie “aVthorI” moeten zijn.

Advertenties

14 gedachten over “118. DE POTERBRIEFJES VAN DE JEZUÏETEN

 1. Hans: Ik had begin deze week een liedje gehoord, en dacht: dat moet ik op mijn verlanglijstje zetten voor de Hans Banks. Ik kon vrijdag niet meer op de titel komen.
  Ik kom het graag volgende week aanvragen: Het is Roger Glover and Guests “Love Is All” (The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast). Ik herinner me dit met een super grappig tekenfilmpje. Raar wat ik verleden maandag dacht; …dat mogen ze op mijn begrafenis spelen, als entrélied. Als slotlied natuurlijk nog steeds ‘grotvader geplant’, door Axelle Red gezongen, maar die heb je al eens voor mij gespeeld.

  Like

 2. #Dirk: We gaan nog veel plezier beleven denk ik. Ik ga starten met het liederlijke en vervolgens het rare spirituele leven van de stichter van de Jezuïeten: Sint Ignatius.

  Like

 3. #MizzD: Als we mekaar maar vestaan hé.
  Misschien nog een Zuid-Afrikaanse vinden met een grappige blog. Benieuwd hoe zij poter- of spiekbriefjes noemen.

  Like

 4. Straffe gasten die Jezuïeten !
  Als gids moet je wel een en ander weten zeg, amai ni. Ik ben onder de indruk !

  Like

 5. #Joke: In mijn kortebroekperiode gebruikten leerlingen poterbriefjes tijdens de examens. Zij schreven dar de moeilijk te inthouden woorden op. Als de leraar even niet oplette keken ze stiekem naar hun poterbriefje.

  Like

 6. Van boterbriefjes hoorde ik al maar nog niet van poterbriefjes! 🙂 Ontcijferen daar heb ik geen verstand van… Laat ik aan jou over.

  Like

 7. #Willy: Mocht je toch nog onverwachts giesting krijgen:
  I = 1 — V en U = 5 — X = 10 — L = 50 — C = 100 — D = 500 — M = 1000.
  Misschien was het wel bezigheidstherapie. De mensen hadden geen TV, geen Film, geen lastige computers, enz…
  Eergisteren had ik trouwens een ganse dag nodig om mijn computer terug werkbaar te maken!

  Like

 8. #MizzD: Tja, vroeger spraken er nog meer mensen Latijn om intelligent te doen zeker. Vanuit de cansel kon men natuurlijk die teksten verklaren, zodat de mensen uiteindelijk toch wisten wat er op stond. Ik vind het speels, en zij die weten wat het betekent, vertellen het graag verder.

  Like

 9. Poterbriefjes? ik ken alleen boterbriefjes! 🙂
  Ik vind het maar ingewikkeld.. hadden die mensen nog niet van gewone cijfers gehoord in 1621?? 😛
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.