121. CABOTSKES VOOR SINT IGNATIUS

cabotskes, St.-Ignatius, geestige heiligen

In november vorig jaar beloofden we u een hele hoop verhalen over de St.-Carolus Borromeüskerk en over het leven van St.-Ignatius van Loyola (rubriekje 42). Naar aanleiding van de volgende schilderijwissel op 14 augustus 2017, gaan we er eindelijk mee beginnen. We noemen de reeks ‘Cabotskes’.

De Jezuïeten hadden 4 grote schilderijen voor het hoofdaltaar. Zij deden dus 4 (beroemde) schilderijwissels per jaar.

Één van die schilderijen stelde Sint Ignatius voor. De mensen konden hem dus niet altijd zien. Daarom kreeg hij een afzonderlijke kapel.

Kom maar mee binnen, want we gaan daar een en ander over zijn leven vertellen en geloof ons maar, het gaat hier nog plezant worden!

© Klikfoto-prod. Gidsjoris 170502-133022-4268 en 133258-4274: Het hoofd van St.-Ignatius van Loyola op de schitterende westgevel.

Advertenties

10 gedachten over “121. CABOTSKES VOOR SINT IGNATIUS

 1. Zomaar even langs m’n neus weg: het woord “cabotske” bestaat écht – weliswaar normaal geschreven als “kabots(e)ke(n)”… Volgens een woordenboek:
  kabots v : (kleding) een platte muts of monnikskap die de kruin bedekt
  voorbeeld: Een zwart kabotseken heeft het [vogeltje] op zijne kop’. Vgl. ook het gedicht “Het Schrijverken” van Guido Gezelle.
  Synoniem: kapoets

  Like

 2. #Willy: Goeie vraag. Er is naar mijn mening nogal wat overdreven kritiek tegenover mensen die het al eens verkort hebben over de Carolus Borromeüskerk, of over de Sint Caroluskerk, of zelfs over Carolus.
  Ik reageer me er zo een beetje op af door ietwat rebels over Cabotskes te praten, in plaats van over ‘de rubrieken over de Sint-Carolus Borromeüskerk’.
  Hierdoor bots ik misschien een beetje tegen de vermeende elite …
  Het is een beetje zoals ‘de Kathedraal in 100 stukjes’…

  Like

 3. Loyola.. da’s die tearoom om de hoek van de Borromeüs.. heerlijke worteltjestaart hebben ze daar.. en pecan caramel mmmmmmm! 😉
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.