820. Dr. J.H.A. EN Dr. WILLEM

cabotskes, St.-Ignatius

We konden vandaag op het nieuws horen dat sommige Mechelaars hun straatnamen en monumenten die verwijzen naar Dr. Van Kerckhoven, weg willen. Onder Leopold II zou hij de man zijn die de handjes van de Congolezen liet afkappen, en zelfs vele mensen zou hebben vermoord, of laten vermoorden.

Waarom zou men dan de monumenten van onze Koning Leopold II laten staan?

Gaan we die kant uit? Dan kan men evengoed de helft van de Romeinse monumenten voor hun keizers vernietigen. Waar houden de mensen zich mee bezig zeg? Ikzelf ben geboren in de Leopoldslei in Brasschaat waar ik zo’n 25 jaar heb gewoond. Moet die straatnaam ook veranderen?

Het is goed dat men bij elk monument zijn bedenkingen heeft omtrent het gebeuren rond het kunstwerk. Dat is ook de taak van de gidsen. De geschiedenis is wat hij is.

Laat ons duidelijk wezen: onze dokter J.H.A. Van Kerckhoven in de St.-Ignatiuskapel van onze geliefde St.-Carolus Borromeüskerk is niet de dokter Willem Van Kerckhoven waar de iconoclasten van Mechelen het over hebben.

Mag ik voorstellen dat ze de naam van de straat behouden en aan onze dokter Van Kerckhoven denken?

7 gedachten over “820. Dr. J.H.A. EN Dr. WILLEM

 1. ik heb daar geen probleem mee Joris
  maar veel monumenten van Leopold II zul je niet vinden
  en hij was wel bepalend op stedenbouwkundig gebied..
  groeten

  Like

 2. Superbelachelijk, die discussies. Laten we de kinderen op school bij de geschiedenisles wijzen op al die misstanden uit vroeger tijden.. en laten we er lering uittrekken. Maar al die lui waren in hún tijd helden, hóé we er nu ook over mogen denken. De hele wereld is veranderd en zal blíjven veranderen. Maar je moet de dingen in hun éígen perspectief blijven zien.
  Groetjesss!

  Like

Reacties zijn gesloten.